Nefsin 7 Mertebesi | Tarot Yolu

Nefsin 7 Mertebesi




"Din bir sanattır" Gavsül Azam Abdulkadir Geylani Hazretleri


Allah'ın sanatı olan İslam dininin dereceleri,Tasavvuf ehlinin gayretleriyle Kur-an Işığında sınıflandırılmıştır.

Tasavvuf ehli ,Kur-an'ın kılavuzluğunda 7 kısım(basamak,mertebe) insan nefsi olduğunu tespit etmişlerdir.Bu nefisler,insanların manevi derecelerini sembolize etmektedir.Aslında her şey burada başlar.İnsanın en başta kendini bilmesi gerekmektedir ve eksiklerinin farkına vararak çalışmalara başlamalıdır.

Nefsin 7 Mertebesi

"Kendini(Nefsini) bilen Rabbini bilir"
Nefsin mertebelerini sıralamak gerekirse,
  • Nefs-i Emmare- Heva, Heves ve kötülüğü Emreden Nefs
  • Nefs-i Levvame- Kendini Çok Kınayan, pişman olan Nefs
  • Nefs-i Mülhime- Temizlenmeye gayret eden Nefs
  • Nefs-i Mutmaine- Temizlenen Nefs
  • Nefs-i Raziyye- Razı olmuş ve razı olunmuş Nefs"Evliyalar, şehitler ve arifler makamı"
  • Nefs-i Mardiyye-Razı olmuş Nefs Üst derece "Evliyalar, arifler ve şehitler makamı"(daha üst derece)
  • Nefs-i safiyye-Razı olunmuş Nefs En üst derece "Peygamberlerin derecesi"
En düşük ve kötü huylu nefis 1. derecede bulunan Nefs-i emmare, en yüksek dereceli nefs ise 7. derecede bulunan Nefs-i safiyye'dir.
Acaba siz bu derecelerin hangisinde yer almaktasınız hiç düşündünüz mü?
Acaba hangi nefsin hangi derecesindesiniz.
Şimdi nefs çeşitlerini/derecelerini tek tek inceleyelim. Belki o zaman hangi nefs derecesinde olduğumuzu az çok tahmin edebiliriz.

1)Nefs-i Emmare:

Emmare nefs Henüz temizlenmemiş nefstir; Kötülüğü emreder, yaptığı küçük ve büyük hatalardan pişmanlık duymaz. Yaptığı hiç bir kötülüğe, kırdığı kalplere, yediği haklara vb asla pişman olmayan bu nefs afetlerle doludur.
Nefsi Emmare insanı felakete sürükleyen doyumsuz bir nefstir. Asla doymaz. Bu şekilde kalmakta ısrar eden bir çok kavim helak edilerek yer yüzünden silinmiştir.
Fakat Emmare nefs de bir makamdır ve bir üst dereceye geçilebilir.
Bunun için kişinin nefsi arzularıyla mücadele etmesi, samimi bir tevbe etmesi. Allah'a ve ahirete iman etmesi gerekmektedir.
İşte bu noktadan sonra inşaallah Nefs-i Levvame'ye geçilir.
Kişi Levvame mertebesindeyken yaptıklarından pişmanlık duymaya başlar. Günah işlemeye devam etse de, eski büyük günahlara asla geri dönmez ve geçmiş günahlarını telafi etmek ister.
Nefsi emmarenin kötü huyları
• Hevâ
• Gazap
• Sehvet
• Hırs
• Buhül
• Ucup
• Kibir
Nefs-i Emmareden kurtulmak isteyenler gayret ederlerse nefs-i Levvameye doğru yol alırlar.

2)Nefs-i Levvame:

Nefsi Levvame geçmişte yapmış olduğu kötülüklere pişmanlık duyan ,kendini temizleme arzusunda olan fakat bunu bir türlü başaramayan nefstir. Nefsi Levvame Günah işlemeye devam eder ve pişman olur. Bunun önüne geçemez. Sonra tekrar günah işler ve tekrar pişmanlık duyar. Fakat büyük günahlardan beri durur.
Bu nefsi farz ve sünnetlerle terbiye etmek gerekmektedir. Bunun için samimi bir mücadele gerekir.
Kuran-ı kerimde
" (Kusurlarından dolayı kendini) kınayan nefse de yemin ederim (ki diriltilip hesaba çekileceksiniz)"Kıyame-2.
Bu ayet ile, Allahu Teala'nın Nefs-i Levvame'nin üzerine yemin etmiş olabileceği, din alimleri tarafından bildirilmiştir. Bu iyi bir haber.
Geçmişte yaptığınız kötü fiillere gerçekten pişmanlık duyuyorsanız ve geçmişe gidip yaptıklarınızı düzeltmek arzusundaysanız Nefsi Levvamede olma olasılığınız yüksektir. Fakat bu iş sınavdan 45 puanla geçmeye benzer ki bu mertebeye güven olmaz. Bu kişiler de henüz mana olarak insan sıfatında değillerdir.

3)Nefs-i Mülhime:

Nefs-i Levvame'den sonra gelen bu nefis artık temizlenmeye başlamıştır, kendini terbiye etmektedir. Fakat arzularını isteklerini unutamamış ama kısmen bırakmış nefistir. Bu dereceye gelen nefis Allahu tealadan yavaş yavaş ilham almaya başlar ve çeşitli sırlara vakıf olur. Nefsinin özlemlerini temizlemeye gayret eden bu kişi ilahi ilhamlara mazhar olur ama yetmez. Daha fazla ister ve mücadelesini arttırır.
Mülhime mertebesi tehlikeli bir mertebedir, çünkü sonraki nefs olan mutmain derecesine geçme aşamasında bazı ciddi imtihanlar sonucu imanını kaybetme tehlikesi vardır. Bu tehlikelere sabreder ve şeytana uymazlarsa her şeye tövbe ederek Allah aşkıyla yanarlar. İşte artık kurtuluş vakti gelmiştir.

4)Nefs-i Mutmaine

"Ey huzura kavuşmuş nefs (mutmain olmuş insan)!"Sen Ondan hoşnut, O da senden hoşnut olarak Rabbine dön (Seçkin) kullarımın arasına katıl ve cennetime gir."Fecr 27/30
Ayetinden anlaşılacağı üzere, Bu mertebeye varabilen kişi kendini bozmazsa cenneti garantilemiştir. Mutmain kişi Şunu da iyi bilir ki ,nefs aç bir kurt gibi pusuda daima beklemektedir.
Bu nefs dervişlerin derecesidir. Mutmain olanlar Dünya sevgisini kalplerinden atmış, Rablerine yönelerek manevi huzura ve ilahi lezzete varmışlardır.
Bişr-i hafi hazretleri ileri derecede alkolik bir insan olmasına rağmen, bir anda manevi derecesi yükselmiştir, çünkü onun fıtratı buydu. Özünde bu vardı.

5)Nefs-i Raziyye

Allah-u Tealanın tüm imtihanlarına sabır göstermiş, fani olan her şeyden tamamen yüz çevirmiş, kalbini nefsi arzulardan tamamen temizlemiş nefs derecesidir ki pek az insan bu mertebelere varabilir.
Sıddıkların, şehitlerin, evliyaullahın makamı burasıdır. Bu dereceye varan kişi yüksek keramet sahibidir fakat haya ederek bu kerametlerle övünmezler. Kimilerine "ledun" ilminden bir parça verilmiştir.
Bu mertebedeki evliyaullah daha ölmeden, zaman içinde yolculuk yapabilirler. Astral seyahat yaparak Alemleri keşfe çıkarlar, farklı farklı mahlukatla görüşürler, tüm evreni gezerler.
Havada uçmak, su üstünde yürümek gibi meziyetleri vardır. Melekler ve cinlerle haberleşirler, zihin okurlar, geçmiş ve gelecekten haberleri vardır. Bir bakışta insanın geçmişini ve geleceğini, cennetlik mi cehennemlik mi olduğunu görebilirler. Fakat bu yeteneklerini gösteriş için asla kullanmazlar. Bu onların sırrıdır. Sır tek kişiliktir. Ancak hayır işleri için keramet gösterebilirler ve halk buna şahit olur.
Bu mertebedeki ruhaniler ölmeden önce öldükleri için, maddecilikten çıkmış ve ruh/enerji sıfatına bürünmüşlerdir. Bu insanlar müthiş bir nefs mücadelesi sonucunda benliklerini öldürmüşler ve Ruhani sıfata bürünmüşlerdir. Artık onlar için ölmek ile yaşamak arasında fark yoktur.
Onlara verilen nimetler hiç bir beşerin aklından ve kalbinden geçmeyen ve hiç bir gözün görmediği manevi nimetlerdir. Bu tarif edilecek bir şey değildir.
Allah'ın dilediği kadar ilim sahibi olmuşlardır. Onlar Allah dostudur. Allah'ın sıfatları onlarda tecelli etmiştir. Akıllara gelmeyen nimet ve zevk içinde bu makamlarda sonsuza kadar yaşamaktadırlar.

6)Nefs-i Kamil-e(Safiye) ve Nefs-i Mardiyye :

Artık bu Nefs, taş iken usta ellerle yontulup elmas olmuştur. Dünya onların gözünde artık adi bir yüzük taşı kadar kıymetsizdir. Cennet arzusu bile yok olmuştur, sadece "Allah" diyen bir nefs vardır.
Ariflerin ve Seçkin Evliyaların ve şehitlerin varabileceği en yüksek derecedir. En büyük Evliyaullah olan Gavs-ül Azam Abdulkadir Geylani Hazretleri(r.a) ve Hz. Hızır (a.s) bu mertebeye ulaşanlardandır.

7)Nefs,i Safiyye:

Hz. Muhammed ve diğer peygamberlerin mertebesidir. Bu mertebeyi beşer aklımızla anlatmak veya anlamak imkansızdır. Orada sadece Allah vardır. Yemek içmek yoktur, ihtiyaç duyulmaz.




Tek Kart Tarot Falı

👇ÜCRETSİZ Online Tarot Falı! 👇

Geleceğinizle ilgili ipuçlarını keşfetmek için bir kart seçin! 🃏💫
Aşk, kariyer ve hayat yolculuğunuz hakkında rehberlik almak için hemen deneyin! 🔮👇
👇 Tarot Falınıza Bakın! 🃏🔮👇

Bir Kart Çekin


Daha yeni Daha eski